אקים חיפה

יו"ר

שאול שפיץ

כתובת

קיבוץ גלויות 34, חיפה

טלפון

מנכ"לית 

מיכל סגל 
Michal@akim-haifa.org.il

אקים חיפה הינה עמותה רשומה (ע"ר).

  • שנת הקמה: 1951
  • מספר חברי הנהלה: 8
  • מספר מתנדבים: 65
  • אקים חיפה נותנת מענה לכ- כ-250 ילדים ובוגרים עם מוגבלות שכלית.

שאול, אדריכל במקצועו, אבא של עופר המתגורר באחת מדירות אקים חיפה.

שאול החל את פעילותו בעמותה כחבר בוועדת ביקורת, ובהמשך הצטרף לוועד המנהל.

מונה ליו"ר העמותה ב-2018.

עמותת אקים חיפה פועלת במטרה לאפשר לאנשים עם מוגבלויות קיום חיים איכותיים תוך מתן אפשרות למימוש יכולותיהם כחלק מן הקהילה בה הם חיים.

העמותה מספקת מגוון שירותים בתחומי החינוך, התעסוקה, החברה והדיור בחיפה רבתי לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית. מקבלי השירותים השונים באקים חיפה, מגיעים מכ-20 רשויות מקומיות, החל מחיפה ופרבריה ועד ליישובי הגליל והעמקים.

מערך דיור

מערך הדיור של אקים חיפה נותן קשת רחבה של פתרונות בתחום הדיור. בהיותו כזה, לצד דיור מוגן בקהילה המערך נותן מענה בעתות מצוקה לקליטות חירום להגנה על שלומם, בריאותם ורווחתם של אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית.

במערך הדיור פועלים שירותי דיור איכותיים, שירותי עבודה סוציאלית, פסיכיאטריה, ארגון שעות הפנאי, השכלה וחינוך משלים. המערך מונה כיום 142 דיירים, ב-20 מסגרות דיור (הוסטלים ודירות בקהילה), מטירת הכרמל בדרום ועד קרית מוצקין בצפון.

מערך הפנאי במערך הדיור מפותח מאוד וכולל יציאות חודשיות קבועות להצגות, סרטים, פעילות חברתית, מסעדה, אירוחים בין המסגרות ועוד. הדיירים יוצאים בכל שנה לנופש אחד לפחות ולטיולים נוספים לאורך השנה.

דירה מוגנת בקהילה

במערך הדיור של אקים חיפה פועלות כרגע 17 דירות בחיפה רבתי תוך שילוב מלא בקהילה. בכל דירה מתגוררים עד שישה דיירים עם רמת מוגבלות שכלית קלה-בינונית, אשר נמצאו על ידי הרשויות ככאלה היכולים לעזוב את בית הוריהם ולחיות בקהילה במסגרת תומכת.  חלק מהדירות הן של בוגרים ברמת עצמאות חלקית וחלקם ברמת עצמאות מלאה.

הוסטל לדיירים מזדקנים

הוסטל טשרניחובסקי הינו ההוסטל הראשון שהופעל על ידי עמותת אקים חיפה, נפתח בשנת 1977, ובשנת 2006 שופץ והורחב. טרם תחילת השיפוץ, התגוררו בהוסטל 20 דיירים עם מוגבלות שכלית התפתחותית ברמה קלה-בינונית, מתוכם 15 דיירים מעל גיל 45 עם בעיות תפקודיות ומחלות כרוניות הקשורות לזקנה.

כיום, נותן ההוסטל המשופץ מענה דיור ל-27 דיירים. פתיחתו של ההוסטל ואכלוסו משלימה למעשה את מעגל פתרונות הדיור, החל מצעירים עצמאיים (ברמות עצמאות שונות), דרך בוגרים ברמות מוגבלות שכלית שונות (קל עד קשה), ועד לחברים המזדקנים שיזכו ל"בית לשלהי החיים".

"בית לחיים"

ההוסטל ברח' אח"י אילת בקרית חיים הוקם בשנת 2004. בית זה, שהקמתו היוותה אבן דרך במתן פתרונות דיור בקהילה לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית בינונית קשה, מהווה נדבך ממערך הדיור הקיים. הבית נותן מענה ל- 24 דיירים.

דיירי הבית – בוגרים בגילאי 21 עד 35 עם רמת מוגבלות שכלית בינונית-נמוכה עד קשה, כולם תושבי חיפה והקריות, אשר טופלו עד הגעתם על ידי הוריהם.

מועדון בית חנה

המרכז החברתי-קהילתי בית חנה פעיל בשעות אחר הצהריים ומקיים פעילויות חברה, תרבות וספורט, לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מגיל 18 ומעלה מכל רחבי חיפה וסביבותיה.

חברי המועדון, המונים כיום כ-100 אישה ואיש, נוטלים חלק באירועי תרבות, ספורט ופנאי . 

המועדון מציע מגוון פעילויות בתחומים שונים: כדורסל, טניס, מחשבים, ציור, נגרות, קרמיקה ופיסול, תזמורת, מקהלה, שירה בציבור, אקטואליה, טניס שולחן, מוסיקה, תאטרון, יוגה, בריאות, למידה ועוד. יצירותיהם של חברי החוג לציור זכו לפרסום בינלאומי והוצגו בתערוכות במוזיאון הלובר בפריז ובתערוכה בניו יורק. 

במסגרת המועדון מצוינים כל חגים, ישנן פעילויות שיא, וחברי המועדון יוצאים לנופש פעם בשנה.

מתחם גן אור

הרעיון המנחה את העבודה בבית גן אור הוא, כי גם לאדם עם מוגבלות הקשה ביותר, יש יכולות למימוש עצמי, ועיקר העבודה הטיפולית היא לפיכך, למצוא את דרכי התקשורת והביטוי בין האדם לעולם סביבו על מנת שהאדם המוגבל יוכל להביע את עצמו ולקדם את יכולותיו.

מטרות אלו מושגות בזכות עבודה שיקומית-חינוכית של צוות מחנכים ומטפלים לצד טיפולים הידרותרפיים בבריכה מחוממת, טיפולי פיזיותרפיה, רכיבה טיפולית, תרפיה במוסיקה, סדנאות יצירה, גינון טיפולי ועוד.

במסגרת בית גן-אור פועלות שתי מסגרות זו לצד זו מתוך תפיסה של רצף טיפול באדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית.

גן ובית ספר לגילאי 3-21

קבוצת הגן כוללת שישה תלמידים בגילאי 3-6 עם נכויות התפתחותיות קשות. בבית הספר פועלות ארבע כיתות מגילאי 6-21. בית הספר הינו בית ספר מוכר שאינו רשמי הנמצא תחת פיקוח משרד החינוך. בבית הספר מתקיימת פעילות יום לימודים ארוך מהשעה 14:30 ועד 18:00 בפיקוח משרד הרווחה.

תכנית הלימודים ודרכי ההוראה מותאמות לצורכיהם של התלמידים ושמות דגש על תקשורת תומכת חלופית ועל טכנולוגיה מסייעת.

מרכז יום טיפולי שיקומי לאנשים עם נכויות התפתחויות קשות בגילאי +21:

מיועד לבוגרים עם מוגבלות שכלית התפתחותית קשה ונכויות פיזיות. במרכז יום מבקרים 39 חברים שנהנים ממגוון פעילויות וטיפולים. כל חברי המרכז משתתפים בסדנאות יצירה, אומנות, כלכלת בית וגינון טיפולי. כמו כן, החברים מקבלים טיפולים פרא-רפואיים ורכיבה טיפולית על סוסים.

מודל העבודה של מרכז יום מבוסס על עיקרון של ארגון ממוקד אדם, המכבד את זכותם של החברים לביטוי עצמי, בחירה חופשית ומימוש יכולותיהם.

אפשרויות להתנדבות

  • התנדבות במערך הדיור: במסגרות הדיור החוץ ביתי ניתנים לדיירים השירותים הנחוצים המקיפים את מכלול חייהם. במסגרת זו המתנדבים מוזמנים ללוות, לצד הרכז הקבוע במקום, דייר או קבוצת דיירים בפעולות הקשורות בתחומי עניין אישיים, פיתוח מיומנויות ופעילויות קהילתיות. מערכי הדיור נמצאים בטירת כרמל, חיפה ובקריות
  • התנדבות במרכז יום: מרכז היום משמש לפיתוח כישורים במסגרת מוגנת, המותאמת לצורכי החניכים באמצעות תכניות העשרה ושיקום אישיות. מרכז היום ממוקם בקרית אתא. במסגרת זו המתנדבים מוזמנים ללוות חבר אחד או לעזור לקבוצה כולה בפעילות היומיומית לצד הנחיה וליווי של אחראי הקבוצה.
  • התנדבות בבית הספר: בית הספר מהווה מקום חינוכי לקידום יכולותיו של התלמיד לצד מוגבלותו השכלית והפיזית באמצעות תכניות חינוך ושיקום אישיות. בית הספר ממוקם בקרית אתא. במסגרת זו המתנדבים מוזמנים ללוות תלמיד אחד או לעזור לכיתה כולה בפעילות היומיומית לצד הנחיה וליווי של המורה בכיתה. מתנדבים עם רקע חינוכי יוכלו להשתלב בתחומי ההתמחות שלהם כגון טיפול בבעלי חיים, גינון טיפולי ועוד.
  • התנדבות במועדון פנאי: במועדון הפנאי נהנים החברים מפעילות עשירה המותאמת לרצונותיהם ויכולותיהם. במועדון מתקיימת פעילות חברתית, חוגים מקצועיים ושיתופי פעולה עם גורמים בקהילה. מתנדבים במועדון הפנאי ילוו את הצוות החברתי הפועל במקום ואף יוכלו להפעיל קבוצה בהנחיית הצוות במקום. מתנדבים עם רקע מקצועי יוכלו להשתלב בתחומי ההתמחות שלהם כגון אומנות, ספורט ועוד.
  • אירועי ספורט ומופעים: סיוע בארגון והפעלה, בעת הצורך.
  • סיוע בעבודה אדמיניסטרטיבית ובתחום העבודה במחשב: עזרה בעבודה משרדית בשעות הבוקר, הנחיית מטפלים על עבודה במחשב, עזרה בתחום אחזקת מחשבים, עדכון פרטי חברים באמצעות שיחות טלפוניות ועוד.

שעות וימי הפעילות

מרכז היום ובית הספר פועלים בשעות הבוקר ואחה"צ בשעות 8:00-17:00.

התנדבות במערך הדיור הקהילתי תעשה בשעות אחה"צ 16:00-21:00.

מועדון הפנאי פעיל בשעות 16:00-19:30.